село Бръщен

Дата на публикуване: 12.11.2020
Последна актуализация: 22.03.2021

Бръщен е село в Южна България. То се намира в община Доспат, Област Смолян.

Отстои на близо 19 км югозападно от град Доспат, на около 91 км западно от град Смолян, на близо 2 км от гръцката граница и на 216 км югоизточно от град София.
 
Село Бръщен се намира в планински район с обширна борова гора,  на ръба на каньона на река Доспат. Надморската му височина е 1079 м.
Климатът е средиземноморски, но поради голямата надморската височина не е типично изразен. Зимата е мека, пролетта настъпва късно, есента е топла, а лятото е прохладно.

Постоянното население е около 850 души. Основен поминък е отглеждането на тютюн.

Тук функционират кметство, целодневна детска градина, училище, читалище, джамия, магазини и кафене. В Бръщен има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. В селото има трима общопрактикуващи лекари и един стоматолог. Най- близко разположената болница е в град Доспат.

Между Бръщен и Црънча над река Доспат има римски мост, който е запазен отчасти.

Забележителности.

Основна културно-историческа забележителност на селото  е Римският мост, който   е  запазен  отчасти.  Непосредствено  до  него   се  намира  лобното  място   и паметник на  Вергил  Ваклинов и Дончо Ганев  граничари загинали в престрелка с нарушители на държавната граница.

https://www.livechatalternative.com/