Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O94
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1QI3
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KB5

Село Змеица

Дата на публикуване: 06.01.2021
Последна актуализация: 22.03.2021

Змеица е село в Южна България. То се намира в община Доспат, Област Смолян.

Отстои на 10 км източно от град Доспат, на 70 км северозападно от град Смолян, на 207 км югоизточно от столицата София. Село Борино е на 10 км в посока североизток.
Има редовен автобусен транспорт до град Доспат.

Намира се на 1327 м надморска височина. Постоянното население наброява около 1500 жители.
 
Климатът е планински с беломорско влияние. Характеризира се с мека зима, прохладно лято.

Селото разполага с кметство, читалище с кино салон и библиотека, детска градина, училище и магазини. Има покритие на всички мобилни оператори, интернет и кабелна телевизия. На разположение на жителите е медицински център с двама лекари и един стоматолог. Най-близко разположените учебни и здравни заведения се намират в град Доспат.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Точно до селото се намира внушителният Римски мост „Кемера“ (датиращ от 2 - 1 в. пр. хр.).

Покрай Змеица минава туристически вело-маршрут и две екопътеки, които достигат до с. Гела.

Реките Сърнена река и Бял Дунав са удобни за лов на пъстърва. На Сърнена река (Караджа дере) има два микроязовира, езеро за платен риболов, римски мост и много беседки за отдих, оборудвани с барбекюта, чевермеджийници и чучури с изворна вода.

В землището на селото се намира връх Виденица 1652 м н.в, на който има останки от тракийско светилище, за което се предполага, че е било второто по важност в Родопите.

Село Змеица, община Доспат се намира в скута на втория по височина връх в този район - Виденица, наричан още Гьозтепе и висок 1658 м. По-висок от връх Виденица е връх Каинчал /Буковник/, висок 1815 м. и намиращ се на гръцка територия.

От самия връх Виденица се откриват прекрасни панорамни гледки над развълнувано море от била, долини, каньони, орлови скали, вечнозелени гори и поляни.

От този връх на юг едно било преминава през м. Чаирла и се слива с граничния рид, а вдясно тръгва на запад по посока на село Чавдар, община Доспат. В местността Манарка изменя посоката на север, преминава през старинната крепост Турлата, спуска се по рида Велджово за да се потопи в река Караджа дере.

Източно от този рид успоредно тече идващата от Чаирла рекичка Бял Дунав. Тя има кристално чисти води и се влива в реката под село Змеица.

На изток от красивия връх Виденица се спуска Дорбалийския рид, стигащ до Буйновска река, а от двете му страни струят водите на Тютюнско дере и Чалско дере, вливайки се в Буйновска река.

На север върви било до м. Ташлъ бурун и се разклонява: на изток било минава през село Чала и през чалската височина Чал 1543 м. се спуска към Буйновска река. А от Ташлъ бурун през м. Дидьослларъ, тръгва на север и образува Карамахмудския рид, който огражда Змеица от североизток и през м. Колос кидик продължава да се издига във висините към м. Парнадарите, Мал тепе, Кидичето, Омана, Кавал тепе и като премине през м. Белия кантон, продължава нагоре към вр. Сюткя и Белмекен. Точно това дълго било е водоразделното между поречията на река Въча на изток и на река Места на запад, чрез реките Караджа дере и Доспат.

Долината на Караджа дере е неразделна част от село Змеица. Тя е заобиколена от зелени горски пояси, има мирис на здравец. Смята се, че този въздух има благотворно и лековито действие.

От Змеица има много маршрути за планински туризъм - за гр. Доспат, за селата Късак, Чавдар, Чала, за Ягодинската пещера.

Най-привлекателният маршрут обаче си остава този до връх Виденица. "Тук има друг вид енергия", възхищават се туристи.

Ето малко снимки от Връх Виденица и околностите на село Змеица.

https://www.livechatalternative.com/